EFOP-1.5.3-16-2017-00079

Projekt azonosító: EFOP-1.5.3-16-2017-00079
Támogatás összege: 199 447 606 Ft
Támogatás mértéke: 100%
Projekt várható befejezési dátuma: 2020.01.31.

Helyi esélyegyenlőségi program

A települést bemutató, helyi identitást erősítő kisfilm:

A projekt keretében a célcsoport helyben maradását ösztönző, települési identitást erősítő kisfilm is készült, melyek bemutatja az egyediségeket a települések életében, vonzóvá téve és értéket képezve a helyi közösség számára.

Megvalósult programok

Szátoki Nyugdíjas Klub – Kirándulás a Dunakanyar szívébe

A Szátoki Nyugdíjas Klub kirándulást szervezett augusztus 3-ra, a Dunakanyar szívébe, Vácra. A kiránduláson nem csak az idősek, hanem a gyerekek (unokák) is részt vettek. A generációk közti kapcsolat erősítésére kiváló alkalom volt a gyerekek és a nyugdíjasok közös kirándulása.

Reggel 9 órára vártuk az érdeklődőket a Kultúrházhoz, ahonnan közösen utaztunk Vácra busszal, ami remek hangulatban telt. A nyugdíjasok a Dunakanyar történetéről meséltek a fiataloknak, majd a szendvicsek is előkerültek, mindenki megosztotta, amit útravalónak hozott. A közös utazás mindig remek módja egy közösség összekovácsolásának, jól összehozza az embereket.
Miután elértük az úti célunkat, a program közös városnézéssel kezdődött. Megnéztük a templomot, sétáltunk a fő utcán, gyönyörködtünk a történelmi épületekben. Ezt szabad program követte. A gyerekekre természetesen felnőttek felügyeltek és így közösen töltötték el a kora délutánt. Az érdeklődők ezen kívül délután 1 órakor szentmisén vehettek részt.

A kirándulás hozzájárult a település kulturális programjainak színesítéséhez, lehetőséget adott, hogy a fiatalok megismerhessék a hazájukat, de nagyszerű és színvonalas program volt a nyugdíjasok számára is.
Szátokra visszaérve közös bográcsozással zártuk a napot a résztvevőknek hála. Mindenki elmesélte élményeit, tapasztalatait, megbeszéltük kinek mi tetszett a legjobban. A közös főzés méltó lezárása volt a napnak.

Bodnár Attila és Pap Rita műsora – Szátok

A tavasz beköszöntével megnő a közösségi programok iránti igény az emberekben, ezért a Szátoki Idősek Klubja úgy döntött, hogy közösségi, kulturális eseményt szervez, amire minden kedves érdeklődőt szeretettel vártak.
A térségben ritkán rendeznek koncerteket, ezért két helyi tehetséget, Pap Ritát és Bodnár Attilát hívtak meg, akik retro slágerekkel készültek, amiket nem csak az idősek, hanem a fiatalok is ismerhettek.

A koncert alatt nagyon jó hangulat alakult ki, együtt énekeltek, táncoltak a község lakói.

Ezen kívül az esemény keretében lehetőséget biztosítottak a térség tehetségeinek fellépésre, a falu lakói pedig kulturális, közösségépítő programon vehettek részt. Pap Rita külön „gyerek party” műsorszámmal is készült a legfiatalabbaknak, így tényleg minden korosztály számára érdekes programot sikerült szervezni.

A generációkat remekül összehozta a közös szórakozás. Úgy láttuk, hogy új barátságok is kialakultak.

Szátoki Nyugdíjas Klub: Vacsorával egybekötött színházlátogatás- 2019.03.30.

A kulturális programokra való igény az idősebb korosztályok esetén elég nagy, ezért 2019. 03. 30-ára színházlátogatással egybekötött vacsorát szerveztünk az idősek klubjában.

Délután fél 1-kor indultunk Szátokról a Budapesti Operett Színházba. A közös utazás remekül telt, lehetőség adódott a kapcsolatok elmélyítésére a résztvevők között. A Chicagói hercegnő című két felvonásból álló operett előadást nézhették meg a résztvevők, ami délután 3 órakor kezdődött. Az előadást követően pedig közös étkezésen vehettek részt egy váci étteremben.
Természetesen itt is hosszú beszélgetések folytak evés közben. Mindenki megosztotta az élményeit és a tapasztalatait a darabbal kapcsolatban

A közös élmény és a közös étkezés remekül összekovácsolta a társaságot, a visszajelzések alapján mindenki nagyon jól érezte magát. Nagyra becsülték a nyugdíjasaink, hogy ilyen színvonalas kulturális programon vehettek részt.

Szátoki Nyugdíjas Klub: Kirándulás Demjénbe – 2019.09.19

Szátokon idősek klubja működik, aminek a célja a szépkorú lakosok mindennapjainak színesebbé tétele. Úgy látjuk, sokat segít nekik, hogy rendszeresen egy ismerős közösségben tölthetnek időt és különböző rendezvényeken, eseményeken vehetnek részt.

Szoros kapcsolatok alakulnak ki a tagok között, ami jó hatással van a lelki egészség is.

Ezen kívül nagy hangsúlyt fektetünk arra is, hogy erősítsük a generációk közötti kapcsolatot, így sokszor közös programokat szervez az ifjúsággal az idősek klubja.

A klub azon túl, hogy közösségi eseményeket szervez, önkéntes programon keresztül rendszeres ellátást is biztosít azok számára, akiknek már nehézséget okoz az önellátás a mindennapokban.
Szeptember 19-én a Demjéni Gyógyfürdőbe indultunk. Igen korán, reggel 7 órakor gyülekeztek az idősek klubjának tagjai illetve az egyéb érdeklődők az Önkormányzat épülete előtt, ahonnan együtt busszal indultak Demjénbe.

Demjénben aztán közös fürdőzés következett. Itt ismerkedhettek és beszélgethettek egymással a résztvevők, amíg élvezték a kiváló élettani hatásokkal rendelkező termálvizet. Délután kellemesen elfáradva aztán együtt indultunk haza.

Szátoki Nyugdíjas Klub: Kirándulás a gyadai tanösvényen – 2019.09.26

Az idősek klubjában rendszeresen kerülnek megrendezésre kulturális programok, amiken nem csak időseknek, hanem a fiataloknak is lehetőségük van részt venni.

Ez mindenki számára előnyös és mindenkire jó hatással van.

Szeptember 26-án 10 órakor gyülekeztünk az Önkormányzat épülete előtt, ahonnan elindultunk a gyadai tanösvényhez, ahol eddig még egyik résztvevő sem járt. Ez a tanösvény a Naszály északi lábánál, a Lósi-patak mentén fekvő erdők és rétek között fekszik. Igazán gyerek- és csalásbarát, illetve megfelelő terep az idősebb kirándulók számára is.
A szokásos tájékoztatótáblák mellett olyan élményelemekkel is találkozhatnak a túrázók, mint. a függőhíd, hintahíd, mocsáron átvezető fapallók, illetve jól felszerelt játszótér a kisebbeknek.
Ezeken kívül pedig egy interaktív kiállítás is válj a az ide látogatókat.

Délelőtt 11 óra előtt vágott neki a csapat a kb. 5 kilométer hosszú kis szintkülönbséggel tarkított útnak.
A fiatalok és az idősek mind jól érezték magukat egymás társaságában, az egész nap nagyon jó hangulatban telt el és minden résztvevő kellemes elfáradt. Összességében nagyszerű szabadidős programon vehettünk részt, ahol a szórakozás mellett még a testi és a lelki egészségünkért is tettünk.

Szátok Idősek Klubja – Karácsonyváró, 2018.12.19

A helyi idősek klubja aktív résztvevője a helyi közösségi életnek. Karácsony közeledtével megrendezésre került a karácsonyváró ünnepség, amihez minden generáció szívesen csatlakozott. December 19-én délelőtt 11 órára vártak minden érdeklődőt a Kultúrházba az ünnepségre.

Az idősek karácsonyi csomaggal készültek a falu lakosainak, amiket személyesen vittek el a családoknak.

Az ajándékosztás után köszönőbeszédet mondott a község polgármestere a közösségi házban. Megköszönte a nyugdíjas klubnak, és minden résztvevőnek, hogy szerepet vállaltak Szátok közösségi életében. A köszöntőbeszéd után pedig a karácsonyi hagyományokról beszélgettek a jelenlevők. Ezen kívül forró teával és saját készítésű mézeskaláccsal is kedveskedtek a nyugdíjasok a gyerekeknek.

A karácsonyváró esemény összehozta a faluban élő generációkat, az unokák és a nagyszülők együtt készültek a szeretet ünnepére, felidézték saját gyermekkori emlékeiket. Mindenki nagyra értékelte az idősek klubja tagjainak igyekezetét. Kellemesen telt a nap.

Szátok Idősek Klubja – Mikulásváró, 2018.12.05

A Szátoki Idősek Klubja mikulásváró ünnepséget tervezett az óvodás és alsó tagozatos gyerekek számára. Az ünnepségre meghívtak Télapót is, aki ajándékcsomagokkal kedveskedett a gyerekeknek.
Az esemény fél négykor kezdődött, a Kultúrház előtt. Az idősek a gyerekekkel együtt mikulás énekekkel várták a télapót. A Télapó minden gyerekkel külön beszélgetett és személyesen, egyesével adta át minden gyermeknek az előre elkészített ajándékcsomagot.

A nyugdíjasok a rendezvényt megelőzően közösen készítették elő a csomagokat, ami remek alkalom volt arra, hogy összehozza az időseket. Mindannyian felelevenítették a saját gyerekkori emlékeiket. A csomagokba került édesség, gyümölcs és magvak is, virgácsot nem kapott senki sem, ezzel ösztönözve a gyerekeket a jó magaviseletre.

A közös ünneplésnek és ajándékozásnak köszönhetően olyanok is megélhették a nagyszülő­unoka kapcsolat szépségeit, akiknek erre amúgy nem lenne lehetősége. Remélhetőleg az idősek a későbbiekben számíthatnak majd a fiatalok segítségére, valamint szívesen osztják meg velük tapasztalataikat.

Idősek napja – Szátok, 2018.11.24

A Szátoki Idősek Klubja aktív szervezője a település társadalmi, kulturális életének, ezért köszönetmondásként „Idősek napja” címmel őket célzó programot szerveztünk. A célunk az volt, hogy ezzel az eseménnyel is éreztessük velük, hogy milyen fontos szerepük van a helyi közösségi életben.

A rendezvényt a polgármester, Dóbiás Tibor köszöntőbeszéde nyitotta meg, aki megköszönte a klub tevékenységeit, aktivitását. Ezt követően fellépők érkeztek, akik zenés műsorral kedveskedtek az időseknek. Felcsendültek operett slágerek, a ’60-70-es évekből ismerős dallamok is. A zeneszámokat direkt úgy válogatták össze, hogy visszarepítsék a közönséget fiatalkorukba. Az estét aztán zenés táncest zárta.

A műsorok alatt remek hangulat alakult ki, a nyugdíjasok együtt nosztalgiáztak. Mivel sokuk egyedül él, elvesztette házastársát gyermekei elköltöztek ezért különösen fontos számukra a klub erős közösségi szelleme.

Ez az esemény az időseknek szólt, őket ünnepelte. Reméljük, hogy érzik, mennyire fontos tagjai Szátok közösségének és, hogy számíthatnak a fiatalabb generációk segítségére, támogatására.

Roma sportnap Szátokon – 2018.10.06.

Szátokon jelentős roma etnikumú közösség él, ezért úgy döntöttünk, hogy sportnapot rendezünk a számukra, azzal a céllal, hogy bevonjuk őket a község közösségi és kulturális életébe, népszerűsítsük a sportot és az egészséges életmódot. A rendezvényre sok szeretettel meghívtuk a falu minden lakóját.

A programsorozat délben sorjátékkal kezdődött, amire kortól függetlenül bárki benevezhetett.
Ezt a focimérkőzés követte, a szátoki csapat a magyargécivel csapott össze, a mérkőzés nagyon szoros volt, de a lelkes szurkolóknak köszönhetően győzedelmeskedett a szátoki
csapat.
A délután folyamán kulturális programokat kínáltunk. Bemutatkozott a tereskei és a szátoki roma tánccsoport. A táncosok remek hangulatot csináltak, az élő zene mindenkit lenyűgözött. A falu fiatal leányai szépségversenyre nevezhettek be, ahol értékes nyereményekre tehettek szert. Délután 5 órától Gréczy Edit fitnesz edzést tartott az érdeklődőknek, majd Bódy Csabi mulatós műsora következett.
Este aztán hastánc bemutatót nézhetett a közönség, majd Rony énekesnő könnyűzenei műsorát hallgathatták meg.
A nap remek hangulatban telt el, a környék tehetségei megalapozták a remek hangulatot színvonalas programjaikkal. Örülünk, hogy ennyi tehetséges ember él köztünk, akiknek a rendezvény megszervezésével lehetőséget tudtunk adni az érvényesülésre.

A sportnap elérte a célját, a programokon együtt sportoltak és szórakoztak a lakosok és környékbeliek etnikai hovatartozástól függetlenül. A település lakói között új ismeretségek és barátságok alakultak ki. Eközben a sporttal mindenki tett az egészségének a javításáért is.

2. Roma sportnap Szátokon – 2019.07.13.

A tavalyi év nagy sikere után, úgy döntöttünk, hogy idén ismét megrendezzük a Roma sportnapot. A tavalyihoz hasonlóan a rendezvény keretein belül a sportot és egészséges életmódot népszerűsítő programokon kívül, kulturális események is megvalósultak.

Reggel 10 órakor sorjátékkal kezdtük a napot, amire főként gyerekeket és fiatalokat vártunk.
Fél 11-kor aztán elkezdődött a Szátok-Szécsény közötti futballmérkőzés. A délután folyamán végül kihirdettük a sorversenyek eredményeit és táncműsorokat nézhettünk meg. Fellépett a Vanyarci Roma Tánccsoport, a Szátoki Roma Tánccsoport, illetve a Romhányi Hastánccsoport is. Délután 5 órától tartottuk a tavaly igen sikeres szépségversenyünket, majd az eseményt Kis Palika koncertje zárta.

Az eseményen etnikai hovatartozástól függetlenül vettek részt a falu lakói, és a cigányzene és a táncok mindenkit lenyűgöztek, a fellépők mind remek hangulatot varázsoltak. Ennek a napnak köszönhetően mindenki egy kicsit közelebb kerülhetett a roma kultúrához.

A visszajelzések alapján a rendezvény második alkalommal is nagy sikert aratott, mindenki jól szórakozott az egész nap folyamán. A legtöbben a focimeccset és az esti koncertet emelték ki. Az esemény jól összehozta a lakókat, a közös mozgás, szurkolás és szórakozás összesen.

Szátok-Visszatekintő (Elszármazottak baráti találkozója) 2018.10.13.

Október 13-án, szombaton sok szeretettel vártunk a „Visszatekintő” keretein belül minden Szátokról elszármazottat. A rendezvény délután 2-kor kezdődött a Szátoki Kultúrházban baráti beszélgetésekkel és régi emlékek felidézésével.
Ezt követően visszaemlékező sétát tettünk a településen az elszármazottainkkal. Elmentünk a templomhoz és a temetőbe is, hogy megemlékezzünk az elhunyt tanároktól.

Később lehetőség nyílt arra is, hogy a résztvevők a régi iskolapadokban fotózkodjanak. A sétát követően együtt tekintettük meg a 2017-ben készült képeket, és együtt idéztük fel az akkor történteket.
Délután megérkezett DJ Sylvester, hogy szórakoztassa a jelenlévőket, majd este pedig mulatós zenekar érkezett. Mindenki együtt táncolt és énekelt, majd vonatoztak is az összegyűltek. Amikor már mindenki kellően elfáradt és beszélgetett az összes régi barátjával, hamarosan elindultak haza az összegyűltek.

Az esemény azért nagyon fontos, mert sok programot szervezünk a település lakóinak, de ilyen alkalmakkor összefogunk mindenkit, aki Szátokon született és lakott a múltban.

Lényegesnek tartjuk, hogy mindenki felelevenítse a településünkhöz kötődő emlékeit legalább évente egy alkalommal. Emellett ez a rendezvény erősítette a Szátokról származók kapcsolatát is.

„Nagy buli” Szátokon – 2020.07.25

2020 július 25-én került megrendezésre a szátoki Sportpályán a „Nagy buli” névre keresztelt családi nap, ahol a gyerekek és a felnőttek is egyaránt jól érezhették magukat.
A nap folyamán minden korosztály megtalálhatta a neki való kikapcsolódási formát.
A sportpályára látogató gyermekeket vidámpark, ugráló vár és vattacukor várta. Minden rendezvényre látogatót ebéddel vendégeltük meg. Délután többek között egy zumba bemutatót is megtekinthettek vendégeink.
Az egész napos programot tombolahúzással zártuk, ahol több értékes nyeremény lelt gazdára.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.